HTML

goliat

Valamikor, a múlt évezredben elindult egy magyar kereső: a goliat.hu. A régi és az új goliat.hu történései, emlékei, ötletei elevenednek meg az alkotók és a felhasználók tollából. Ha van élmény, vélemény, ötlet, szívesen vesszük. És persze a jövőt, a terveinket is szívesen megosztjuk és Mindenki véleménye számít.

Friss topikok

  • djimi_goliat: @ƃáןıʌ ʇʇoʇípɹoɟ: Köszönjük a figyelmet és az ösztönzést! Szándékunk töretlen és dolgozunk is raj... (2014.04.26. 18:41) goliat.... a magyar kereső
  • djimi_goliat: Nagy tisztelettel, ismételten köszönjük. Az a célunk, azért kérdeztünk, hogy tényleg jó irányba in... (2013.10.22. 21:08) Kezdődik a munka!
  • djimi_goliat: Köszönjük a biztatást. Nem felejtettük el, igyekszünk jót alkotni, megint :-) És minden felhasznál... (2012.10.30. 12:54) Sajtóközlemény 2012 április 03
  • djimi_goliat: @EdgarPE: Köszönjük szépen, igyekszünk. A tervek: kereső és magyar linkgyűjtemény, ami 12 éve :-) ... (2012.03.12. 11:55) goliat.hu és egy tucat év

Új linkek a góliáton:

Nincs megjeleníthető elem

Boldog Születénapot!

2013.11.17. 16:44 djimi_goliat

Pontosan tizenhárom éve indítottuk először a goliat keresőt, nyilvánosan. Most újra azon dolgozunk, legyen magyar webes kereső.

Először is szeretnénk megköszönni, hogy a http://goliat.blog.hu/2013/10/08/kezdodik_a_munka_899 írásunk és néhány nagyon lelkes ismerősünk hatására kaptunk véleményt, segítséget, kritikát.

A támogató, ösztönző vélemények alapján világossá vált, van piaci rés a magyar kereső piacon. A legmeglepőbb az volt, hogy a kereső alap funkcióit - jó találatok, sok tartalom - látták hiányosnak. Ez megerősítette szándékunkat, hogy egy magyar, szöveges tartalmakra fókuszáló, igazi adatmennyiségből találatokat/alternatívákat adó megoldást kell szállítani.

Nagy hangsúlyt kapott a javaslatok között, hogy legyen tematikus bonthatósága a találatoknak. Vagyis ha receptet keresünk, legyen lehetőség már a kereséskor, de az organikus találatoknál feltétlenül, hogy étel, vagy gyógyszer receptről van szó.

Két, nagyon értékes gondolat is felkeltette a figyelmünket. Az egyik - ami az első goliatnál is jelentős szempont és eredmény volt -, hogy mélyebb és merészebb tartalmi menyiségből dolgozzon a goliat. Ez azt jelenti, hogy ne csak 30 oldalt indexáljunk - gyűjtsünk be az adatbázisba -, ha egy domain alatt akad 200. Elfér ott a 200 is.

A másik, ami szintén a magyar piaci és online helyzetből adódik, a sajátosságok. Nagyjából 400-500 millió magyar nyelvű, tartalmú oldal van, ami várhatóan 1-2 áv alatt maximum duplázódik - NEM duplikálódik! Folyamatosan kezelni kell a tartalmi változás jellegét és a magyar trendeknek - mert vannak olyanok is! - megfelelően alakítani a keresőt. Ezt a folyamatos fejlesztés kell garantálja.

A számtalan jó gondolat közül még egyet emelnénk ki, ez pedig a közösségi kereső. Mit is jelent ez? Egy kereső dolga, hogy megtalálja a tartalmakat a weben, majd azt rendszerezve tegye elérhetővé. A kérdés feltevéskor - a kereséskor - pedig a Felhasználó számára adjon igazán korrekt és jó válaszokat. Ezt akkor tudjuk igazán jól megvalósítani, ha a Felhasználó - egyszerű kérdező és szakértők egyaránt - lehetőséget kap, akár a napi szintű fejlesztésekbe. Kicsit olyan open source - nyílt forrású fejlesztés, amikor bárki, bizonyos szabályokat betartva hozzátesz a rendszerhez - módszerrel, de igazán Mi végezzük a munkát.

Még nagyon sok és értékes gondolatot kaptunk a sajátjaink mellé, most újabbat lépünk. Azt előre szeretném bocsájtani, nem kapkodunk - ha ez eddig nem tűnt volna fel valakinek :-). Minden érdemi lépésről igyekszünk tájékoztatni, de az biztos a 2014 első felében még a mostani keresők állnak rendelkezésre a magyar netes közösségnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://goliat.blog.hu/api/trackback/id/tr895639227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása