HTML

goliat

Valamikor, a múlt évezredben elindult egy magyar kereső: a goliat.hu. A régi és az új goliat.hu történései, emlékei, ötletei elevenednek meg az alkotók és a felhasználók tollából. Ha van élmény, vélemény, ötlet, szívesen vesszük. És persze a jövőt, a terveinket is szívesen megosztjuk és Mindenki véleménye számít.

Friss topikok

  • djimi_goliat: @ƃáןıʌ ʇʇoʇípɹoɟ: Köszönjük a figyelmet és az ösztönzést! Szándékunk töretlen és dolgozunk is raj... (2014.04.26. 18:41) goliat.... a magyar kereső
  • djimi_goliat: Nagy tisztelettel, ismételten köszönjük. Az a célunk, azért kérdeztünk, hogy tényleg jó irányba in... (2013.10.22. 21:08) Kezdődik a munka!
  • djimi_goliat: Köszönjük a biztatást. Nem felejtettük el, igyekszünk jót alkotni, megint :-) És minden felhasznál... (2012.10.30. 12:54) Sajtóközlemény 2012 április 03
  • djimi_goliat: @EdgarPE: Köszönjük szépen, igyekszünk. A tervek: kereső és magyar linkgyűjtemény, ami 12 éve :-) ... (2012.03.12. 11:55) goliat.hu és egy tucat év

Új linkek a góliáton:

Nincs megjeleníthető elem

goliat.... a magyar kereső

2014.03.06. 02:32 djimi_goliat

magyar_kereso.PNG

Most, amikor újra megvalósítás előtt állunk, egyszerűen egy magyar keresőt szeretnénk alkotni, működtetni. Már a goliat.hu alapításakor elsősorban a magyar igényeknek szerettünk volna megfelelni.

Természetesen voltak nemzetközi és világmegváltó elképzelésink, de akkor, ennyi sikerült.

Mitől lesz a kereső magyar?

A legfontosabb és leginkább jellemző a nyelvi, területi, kultúrális behatárolás. Nyelvünk gazdagsága, egyedisége bőséges forrást ad, hogy nagyon mélyen vizsgáljuk ezt a területet is. Ez az egyik alapja a felépítendő adatbázisnak.

Területi behatárolásról az internet esetében értelmetlen beszélni.

A sor végtelen: vásárlási szokások, társadalmi felépítés, gazdasági és üzleti környezet vagy akár éghajlati viszonyok is eltérőek a környező országok, Európa, vagy a világ távolabbi részenek jellemzőitől.

Gondoljuk végig, mennyivel más íze van egy tyúkból készült, vagy egy sertésből készült húslevesnek. pedig csak a hús más, az elkészítés minden más módja szinte egyeforma. A gasztro példánál maradva mi történik akkor, ha az alapanyag eltér, máshogy fűszerezünk, esetleg a folyamaton változtatunk.Aztán fokozhatjuk, ha tálalásnál kombinálunk, tészta, zöldség...

És talán a legfontosabb: Mi CSAK a magyar igényekre figyelünk. Nem kell megalkudnunk!

Ettől lesz magyar a kereső. Így lesz a goliat, magyar kereső.

2 komment

Kicsit szentimentális!

2014.01.08. 22:19 djimi_goliat

Száraz tényekkel szolgáltunk az elmúlt években. A kereső mindig találatokat adott és valahogy nem látszott benne az ember. Most néhány kedves tényt megosztanánk.

A sok év alatt, mióta keresővel foglalkozunk, nagyon sok jópofa történet és tanulság született. Kicsit olyan, mint amikor a vendéglátósok sztorizgatnak, melyik ismert személy, milyen titkait látták :-)

Nos, a goliat évtizedes történtében is akad említésre méltó :-)

Amikor 2000 ben indult a goliat és a keresőnk elkezdte "indexálni" a magyar web tartalmát - vagyis a robotunk sorba látogatta weboldalakat és gyűjtötte az információt - egy megdöbbentő ténnyel szembesültünk. Ha a grafikus/multimédiás elemeket - video, kép, hang, stb. - nem mentjük le, a teljes magyar web, szöveges tartalma elfért egy 750 Mb os CD lemezen. Igaz, tömörítve. Fontos,megjegyezni, hogy a "felnőtt tartalmak" nem szerepeltek az adatbázisban. Azokhoz - már akkor is - nagyon sok CD lemez kellett volna ...

Egy másik aranyos helyzet. Mi is, ahogy a keresők általában, követtük a legnépszerűbb, aktuális kereső szavak alakulását. A lista élén - ami ma is igaz, de van, aki ezeket "kihagyja" a listából, az a néhány, erotikus tartalmakra mutató szó/kifejezés mellett - a "www" és a "http" állt. Először nem értettük. Azt gondoltuk valami algoritmus zavar lehet, valamit hibásan állítottunk be. Aztán beszéltünk néhány felhasználóval és rájöttünk. A kedves Felhasználó nem a böngésző címsorába írta az URL t, hanem a kereső mezőbe. (Ezt ma már van olyan böngésző, amely kezeli.) A mai napig érvényes a tanulság: Nem elég egy okos rendszer, ha az nem ismeri a Felhasználók szokásait.

Még sok történet van, lehet, néhány még kikerül ide is. Így év elején, ennyi elég lesz.

Szólj hozzá!

goliat - kettő pont újra ...

2013.12.28. 21:34 djimi_goliat

A karácsony szépen telt és került valami a fa alá. Elkészült az új lógó és alap tipográfia.

logo_2013.png

és ha valaki "monochrome" monitoron nézné :-)

logo_2013_szurke.png

A korábban használt betűtípus is megváltozik majd. Az új pedig Century Gothic és a 9 es méret lesz az első tervek szerint.

A címben nem véletlen a kettő pont újra elnevezés. Komoly szándékunk, hogy közösségi keresőként működjünk. Ez mit is jelent? Terveink szerint, az új goliat technológia nem egyszerűen organikus találatokat ad, hanem egy algoritmus - ranking - részeként már a Felhasználók visszacsatolásai is beleszámítanak abba, ki és hová kerül a találati listán.

Ezzel több szempont érvényesül, alapvetően a tartalmi megfelelésen felül. Figyelembe vesszük a hivatkozott linkek számát - bár ebben is lesz egy csavar :-) -, szerepe lesz a korábbi keresések/találatok "hagyományának", lehet értékelni manuálisan a találatot - bár ezt egy automatika is figyeli. És természetesen lesznek titkos összetevők is. 

A goliat alapvetően egy magyar kereső és az is lesz. Köszönünk minden véleményt, biztatást, kritikát. Legközelebb jövőre találkozunk, teljen jól a Szilveszter és B.U.É.K.!

Szólj hozzá!

Globális piac?!

2013.12.13. 02:55 djimi_goliat

2013 december 09. én jelent meg a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete oldalán egy tanulmány. Ezt olvasgatva érdekes dolgokat találtunk. 

A teljes tanulmány elérhető a http://mte.hu/dokumentumok/PwC-MTE_TANULMANY_vegso_valtozat_2013.12.09.pdf linken.Néhány, számunkra is aktuális dologra lettünk figyelmesek. Idézetek emelünk ki a tanulmányból és nem magyarázzuk. A végére teszünk egy gondolatébresztőt azért :-):

... Az eredeti tartalmat kínáló tartalomszolgáltatók ugyanazon a hirdetési bevételen immár több szereplővel kénytelenek osztozni, miközben a termék, illetve szolgáltatás előállításának költségei nem összevethetőek, és egyoldalúan merülnek fel.

... A PwC Globális szórakoztatóipari és médiapiaci előrejelzése szerint a digitális tartalomszolgáltatás fontossága várhatóan tovább nő a következő öt év folyamán.

... A globális elérésű online piacon a magyar és globális szereplők megkülönböztetése problémássá válhat, hiszen a hazai felhasználók ugyanúgy hozzáférhetnek a globális tartalomszolgáltatók által kínált tartalmakhoz, mint a külföldön tartózkodó fogyasztók a hazai tartalomszolgáltatók termékeihez.

... Hazai online tartalomszolgáltató ezért meghatározásunk szerint az az online tartalomszolgáltató cég, amelynek fő piaca, illetve működésének fő értékvezérlő tényezői (bevétel, költségek, adózás) magyarországi telephelyhez köthetőek.

... A növekedési különbségek azt eredményezik, hogy a globális trendeknek megfelelő magyarországi piacbővülés legnagyobb haszonélvezői a globális szereplők, a bővülés legnagyobb része ezen vállalatok bevételeit gyarapítja.

... Az iparági vezetők véleménye szerint a magyar online tartalomszolgáltatás lokális védettsége kiemelkedő mértékű – ezt az is alátámasztja, hogy a megkérdezettek bevallásuk szerint megközelítőleg 70-90%-ban eredeti, magyar vonatkozású, magyar nyelvű tartalmat állítanak elő.

... Vajon a globális szereplők közbeszéd-meghatározóként készek-e átvenni a mai online tartalomszolgáltatás hazai érdekeket szem előtt tartó tájékoztatói szerepét?

És a gondolatébresztő: A hazai szemlélet, jellemzők kellenek. A kérdés az, mindenki így gondolja?

Szólj hozzá!

Boldog Születénapot!

2013.11.17. 16:44 djimi_goliat

Pontosan tizenhárom éve indítottuk először a goliat keresőt, nyilvánosan. Most újra azon dolgozunk, legyen magyar webes kereső.

Először is szeretnénk megköszönni, hogy a http://goliat.blog.hu/2013/10/08/kezdodik_a_munka_899 írásunk és néhány nagyon lelkes ismerősünk hatására kaptunk véleményt, segítséget, kritikát.

A támogató, ösztönző vélemények alapján világossá vált, van piaci rés a magyar kereső piacon. A legmeglepőbb az volt, hogy a kereső alap funkcióit - jó találatok, sok tartalom - látták hiányosnak. Ez megerősítette szándékunkat, hogy egy magyar, szöveges tartalmakra fókuszáló, igazi adatmennyiségből találatokat/alternatívákat adó megoldást kell szállítani.

Nagy hangsúlyt kapott a javaslatok között, hogy legyen tematikus bonthatósága a találatoknak. Vagyis ha receptet keresünk, legyen lehetőség már a kereséskor, de az organikus találatoknál feltétlenül, hogy étel, vagy gyógyszer receptről van szó.

Két, nagyon értékes gondolat is felkeltette a figyelmünket. Az egyik - ami az első goliatnál is jelentős szempont és eredmény volt -, hogy mélyebb és merészebb tartalmi menyiségből dolgozzon a goliat. Ez azt jelenti, hogy ne csak 30 oldalt indexáljunk - gyűjtsünk be az adatbázisba -, ha egy domain alatt akad 200. Elfér ott a 200 is.

A másik, ami szintén a magyar piaci és online helyzetből adódik, a sajátosságok. Nagyjából 400-500 millió magyar nyelvű, tartalmú oldal van, ami várhatóan 1-2 áv alatt maximum duplázódik - NEM duplikálódik! Folyamatosan kezelni kell a tartalmi változás jellegét és a magyar trendeknek - mert vannak olyanok is! - megfelelően alakítani a keresőt. Ezt a folyamatos fejlesztés kell garantálja.

A számtalan jó gondolat közül még egyet emelnénk ki, ez pedig a közösségi kereső. Mit is jelent ez? Egy kereső dolga, hogy megtalálja a tartalmakat a weben, majd azt rendszerezve tegye elérhetővé. A kérdés feltevéskor - a kereséskor - pedig a Felhasználó számára adjon igazán korrekt és jó válaszokat. Ezt akkor tudjuk igazán jól megvalósítani, ha a Felhasználó - egyszerű kérdező és szakértők egyaránt - lehetőséget kap, akár a napi szintű fejlesztésekbe. Kicsit olyan open source - nyílt forrású fejlesztés, amikor bárki, bizonyos szabályokat betartva hozzátesz a rendszerhez - módszerrel, de igazán Mi végezzük a munkát.

Még nagyon sok és értékes gondolatot kaptunk a sajátjaink mellé, most újabbat lépünk. Azt előre szeretném bocsájtani, nem kapkodunk - ha ez eddig nem tűnt volna fel valakinek :-). Minden érdemi lépésről igyekszünk tájékoztatni, de az biztos a 2014 első felében még a mostani keresők állnak rendelkezésre a magyar netes közösségnek.

Szólj hozzá!

Kezdődik a munka!

2013.10.08. 10:25 djimi_goliat

Kedves és Tisztelt Netezők!

A goliat kereső  sokak számára semmit nem mond. Azok számára is lehet ismeretlen, akik már 10 évvel ezelőtt naponta neteztek. Ennek oka, hogy a goliat elsősorban kereső Technológia volt. Aki index, blikk, origo, stb… oldalakon a magyar webes tartalmakban keresett, Minket, a goliatot használta egy időben.

Magyarországon az elmúlt 15 évben a goliat keresőn kívül nem készült magyar fejlesztésű technológia, magyar webes tartalomra.

Ezen változtatunk, újra nekilátunk a goliat fejlesztésének!

Ehhez kérjük Bárki és Mindenki segítségét. Mondjátok, mondják el, mit szeretnének egy magyar webes tartalmakban kereső technológiától. Lentebb található néhány kérdés, amire szeretnénk válaszokat is Tőletek, Önöktől!

Miben gyenge a Google (és a Bing) a magyar találatok terén?

Milyen tulajdonságoknak örülne a felhasználó egy magyar tartalmakban kereső technológiának?

Mi a releváns találat?

..és mit szeretne még a felhasználó?

Ha van új kérdés, amit nem tettünk fel, küldjétek, küldjék el Nekünk, megosztjuk mindenkivel!

A válaszokat a djimi@goliat.hu kérnénk tisztelettel és előre is köszönjük a fáradozást. Aki teheti, a szakmán belül és kívül, legyen kedves minél több embernek eljuttatni ezt a linket. Az első goliat a saját meglátásunk alapján lett az, ami és csak később kaptunk értékes gondolatokat, a már kész kereső módosításához.

Most az első lépéseket együtt szeretnénk megtenni.

A válaszokat - ötleteket - 2013 november 15.én, 16:50 ig várjuk. Akkor lesz a goliat 13 éves!!!

Legyen szép születésnapunk.

 

2 komment

Jól vagyunk, haladunk!

2013.08.26. 06:20 djimi_goliat

Az elmúlt másfél évben is haladtunk. Az analitikai eszköz szerint néhány szép eredményt értünk el, Mi is meglepődtünk. 

Több mint 105.000 egyedi látogató - ember, Felhasználó - tette tiszteletét Nálunk. Ez közel 170.000 oldalletöltést eredményezett.  Ez azt jelenti, naponta kb. 200 egyedi látogató és 315 oldalletöltés az eredmény – a  Webaudit 2013 augusztus 25.-i adatai szerint – ami nem elhanyagolható.

Az első fél évben újra felfedeztek, majd állandó látogatószámot kapunk. 2012 novemberében 12 ezernél több oldalt töltöttek le!

A goliat linkgyűjteménybe bárki, ingyen regisztrálhatja oldalait. A goliat.hu Page Ranke értéke változatlanul 5.

Ami döbbenetes, hogy van közel 300!! fanatikus rajongónk, aki több mint száz alkalommal járt Nálunk. Köszönjük a bizalmat ezúton is.

Az adatbázisunkban közel 700 link található és ezt 3.500 regisztrált felhasználó küldte be.

Nem is szaporítanám a szót: Köszönjük, igyekszünk.

Szólj hozzá!

Címkék: kereső adatok 18 újraindulás goliat

2012 márciusi adatok

2012.04.06. 09:13 djimi_goliat

A www.goliat.hu újraindulása 2012 márciusában történt. Még Mi sem tudjuk, hová juthatunk és milyen eredményeket mutathatunk majd fel, de a számok nem változnak.

A hónap közepén induló goliat link gyűjtemény ezeket a számokat adta:

egyedi látogató - 1.543 (Google Analytics)

oldal letöltés - 5.176 (Google Analytics)

linkek száma - 260 db

PR érték - 5

Ezen számoknak, adatoknak, igazán más jelentősége nincs, mint az, hogy lássuk, hová jutottunk el, egységnyi idő alatt.

És miért most - az indulás napjaiban - tesszük közzé ezeket az alacsony számokat? Mert így korrekt, ha Mindenki látja, mire is jutunk, jutottunk.

Szóval, látogassanak el hozzánk, minél többen és köszönjük előre is.

Szólj hozzá!

Címkék: google kereső pr link gyűjtemény goliat

Sajtóközlemény 2012 április 03

2012.04.03. 08:36 djimi_goliat

Az alábbi sajtóközleményt néhány helyre megküldtük, meglátjuk, ki emlékszik még Ránk :-)

Itt változatlan formában és terjedelemben tesszük elérhetővé:

---------------------------------------------------------------

„goliat” győzött, majd aludt egy picit

A 2000 ben indított magyar webes kereső technológia, a goliat.hu domain alatt újra nyitja kapuit.

A 2000-ben indult, 100% ban magyar fejlesztésű és tulajdonú kereső- és linkgyűjtemény néhány csendes év után új formában, új ötletekkel ismét az internetet használók szolgálatára áll.

Korábban az index.hu, az origo.hu és számos jelentős magyar – ma is vezető helyen szereplő – portál webes kereső technológiáját biztosította éveken át a goliat technológia. A jelenlegi internetes és piaci környezetben útkereső újrakezdést az alapítók, tulajdonosok kis külső segítséggel, de változatlan célokkal élesítették.

Hódi Imre, a goliat egyik alapítója szerint  „A 2012-es év három fő célt adott számunkra. Első, hogy újra hasznos és ténylegesen értékes linkgyűjteménnyel szolgálhassunk. Ez a linkgyűjtemény ad egy olyan stabil alapot, amire a következő fejlesztések – spider, engine - épülhetnek. A másik, hasonlóan fontos cél, hogy visszajelzéseket kapjunk, mit hiányolnak ma a magyar felhasználók az internetes/webes szabadszavas keresőkben. A harmadik, előre elhatározott célunk, hogy magyar innovációval, a korábbi, közel 12 éves kereső-technológiai tapasztalatunkat kamatoztatva megvalósítsunk új, a mai internetes keretekre – technológia/felhasználók/tartalom szolgáltatók/média szempontokra – épített szolgáltatásokat.”

A magyar tulajdonosok ígérik, „nem veszítettünk, csak pihentünk picit”.

goliat.blog.hu

www.goliat.hu

2 komment

Címkék: kereső internet magyar sajtóközlemény online újraindulás goliat

INGYEN regisztráció, csapda nélkül!

2012.03.20. 19:43 djimi_goliat

A goliat.hu újraindulása sok unszolás és ösztönző, támogató vélemény, megkeresés eredménye. Itt is szeretném megköszöni ezeket és azoknak is tiszteletem, akik az évek során szurkoltak és kitartásra ösztönöztek Minket, a goliatot.

A  goliat.hu két területen volt – fénykorában – erős. A saját fejlesztésű keresőmotor és a közel 30.000!! weboldalt tartalmazó linkgyűjtemény jelentette az igazi esszenciát.

A 2012 es goliat.hu újraindításnál a linkgyűjteményt szeretnénk először életre hívni. A 12 éve kialakított főtémák alatt – picit átszabva – maradtak azok az al témák, melyek alá besorolhatóak a weboldalak. A CMS rendszert a Drupal rendszerei adják. A rendszert a kölcsönösség és a 21. század irányzatainak, jellemzőinek megfelelően alakítottuk ki, így jellemzően viszont linket kérünk majd cserébe.

De még NEM!

2012 április 01 ig, bárki ingyen és viszonzás nélkül elhelyezheti a saját, vagy az általa ajánlott URL-t, rövid leírással, képpel fűszerezve.

Tehát kérem szépen, tessék linkelni, amíg szabadon lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: kereső link gyűjtemény url goliat

goliat.hu és egy tucat év

2012.02.29. 21:39 djimi_goliat

Kicsit izzad a kezem. Olyan dologról írni, aminek hatalmas múltja van, nem kis felelősség. Az idő, úgy megszépít mindent. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az ötlettől a mai napig részese lehetek ennek a történetnek. Ezért kérem, nézzék el, ha elfogult vagyok.

Évekkel ezelőtt, pontosan több mint egy évtizede alkottuk meg a goliat keresőt. Hatalmas munka volt, sok öröm, izgalom, kaland. Minden napján élményekkel, csatákkal, ahogy az egy internetes vállalkozásnál lenni szokott. Egyetlen dolog azonban biztosan nem változott: a goliat ÉL!

Ez az első írás egy próbálgatás, merre is menjen a goliat? És persze PR fogás is, hiszen a napokban, egy picit átalakítva, de felébresztjük Csipkerózsikát :-)

Sokat segítene, ha a hozzászólások - majd ha lesznek:-) - az emberek kíváncsiságát elégítené ki, ahogy azt a goliat a találataival mindig is tette.

Előre is köszönöm, köszönjük, bárki, bármit mond, üzen.

Maradok tisztelettel: 

djimi (Hódi Imre)

3 komment

Címkék: kereső internet linkgyűjtemény témakörök goliat